Karadeniz’deki 540 milyar metreküp bütçenin çıkarılması için dev yatırım bütçesi hazırlandı. Teşvik kapsamına alınan 145 milyar lira olacak. Karadenizgaz için kurulacak olan ise 1018 kişi yapacaktır.
Karadeniz gaz için yapılacak yatırımın belli olduğu oldu. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sakarya Gaz Sahası’nda yapılacak yatırım için sevki yapılacak kararlaştırıldı. Proje kapsamında devlet yardımı yapılacak olan Karadeniz gazı için yıl boyunca 145.1 milyar TL yatırım yapılacak. Yatırımın 1018 kişilik personel donanımı planlanıyor. Teşvik gümrük muafiyeti, KDV indirimi ile yüzde 100 vergi indirimi.
İLK FAZ BAŞLADI
Karadeniz Doğalgazının 2023’Te Sisteminin Dahil Edilmesi İçin Çalışmalarını Sürd door Botaş, Sakarya Gaz Sahası’nda Keşfedilen Gazın ABonelere Ulaşmasını Sağlayacak Boru Hattının İlk Fazının Yatırımına Başlıyordu. Bugüne kadar bütün bölümlerden toplam 7 kilometrelik tamamlandı. İlk faz kasımda bitecek. 540 milyar metreküplük doğalgaz, Filyos Limanı’ndan karaya alınacak ve şebekeden çıkarsine çalışma gerçekleştirilecek.
170 KİLOMETRE
Yaklaşık 170 kilometre uzunluğunda olacak denizin hattı hattı, limana girişe gidecek sığdene başlanacak. Boru hattı yönlendirmesi yaklaşık 5 ay sürmesi öngörülüyor. Sığ denizdeki boru serme İtalyan şirket Saipem’e ait Castoro 10 gemi yapacak. Bu boru hattı belli bir mesafeye kadar deniz tabanına gidecek.
ÜRETİM KADEMELİ OLARAK ARTACAK
Sakarya Gaz’nda deniz kurulacak olan bölge ilk olarak 6 ila 10 kuyulanacak ve bu kuyulardan 10 milyon metrelik gaz üretilerek 2023’te Türkiye’nin şebekesine verilecek. Bu biçim tarihi bazda 3.5-4 milyar metrekupe denk gelirken, üretim bu tür sahalarda da olduğu gibi “artacak. Karadeniz’de en yüksek olan 2027-2028’de ulaşılmasıkken, bu tarihteki gün 40 metrekup, bazda ise 15 metreup gaz olacak.
540 MİLYAR METREKÜPLÜK REZERV
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos 2020’de Fatih sınavının Karadeniz’de Gaz Sahası’ndaki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz keşfedildiğini açıklamıştı. Söz konusu konu, Türkiye’nin tarihteki en büyük deneyim olarak kayıtlara geçmişti. Erdoğan, 17 Ekim’de Tuna-1 2020 kusunda saptanan 85 milyar metreküp bitmişla toplam rezerve edilmiş 405 milyar metreküpe eldenı açıklamıştı. Karadeniz’deki gaz rezervi Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük artın sonra toplamda 540 milyar metreküpe ulaştı.