Çok uzak olmayan bir gelecekte, Intel’in sonunda Xe grafikli yeni nesil Tiger Lake mobil işlemcilerini piyasaya sürmesi planlanıyor (ayrık GPU’larını güçlendirecek aynı grafik mimarisi). Bu yongalar, Intel’in NUC gibi dizüstü bilgisayarlar ve mini PC’ler için mevcut nesil Ice Lake yığınının yerini alacak, ancak en son söylenti doğruysa, hiçbir zaman bir yolunu bulamayabilir veya hiç bulamayabilirler. herhangi Apple’ın Mac ürünleri.
Apple, 2005’ten beri Intel CPU’ları kullanıyor. Bu noktada ARM’ye geçmek, Apple’ın tamamen ayrı bir mimari olduğu için AMD’ye sığınmasından daha büyük bir mesele olacaktır. Daha geniş anlamda, bu x86’dan uzaklaşmayı temsil eder.
Ancak Bloomberg’e konuşan “plana aşina olan insanlara” göre Apple’ın yaptığı şey bu. Bu kaynaklar, Intel’den ARM’ye geçişin bu ay Apple’ın yıllık Dünya Çapında Geliştirici Konferansı (WWDC) sırasında resmi olarak duyurulabileceğini söylüyor.
Bir son dakika gecikmesi olmaksızın, WWDC 22 Haziran Pazartesi günü başlıyor. Geçen yılki etkinlikte Apple, 28 çekirdekli Intel Xeon W işlemci ve iki adede kadar Radeon Pro Vega II Duo grafik kartıyla yapılandırılabilen yeniden tasarlanmış bir Mac Pro sundu. Bu yıl, WWDC “şimdiye kadarki en büyük” olmayı vaat ediyor ve kesinlikle en şok edici olabilir.
Apple, Intel donanımını on buçuk yıl kullandıktan sonra neden ARM’ye geçsin? Milyon dolarlık soru bu. Aynı kaynaklar, Apple’ın Intel’in çip performansında daha yavaş yıllık kazanımlar gördükten sonra karar verdiğini söyledi. Aslında Intel, şimdi mobil cihazlarda 10nm işlemcileri piyasaya sürmesine rağmen, 14nm düğümünden tamamen çıkmak için mücadele etti. Yine de, Apple’ın Intel’de kalmanın gelecekteki Mac ürünlerinin tanıtımını geciktirebileceği konusunda endişeleri var.
Ancak daha da ilginç olanı, Apple’ın dahili testlerinin ARM donanımında Intel yongalarına kıyasla “önemli gelişmeler” ve “özellikle grafiklerde” ve AI tabanlı uygulamalarda, Bloomberg’in bildirdiğine göre.
Bu sözde değişimin genel olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinden veya Apple’ın ince ve hafif MacBook Air’den başlayarak kademeli bir yaklaşım izleyeceğinden söz edilmiyor.
Mac Pro’nun aniden ARM’ye geçtiğini hayal etmek zor ve dizüstü bilgisayarların ilk aday olacağını varsayarsak, grafik performansının motive edici bir faktör olması hala garip görünüyor. Bu noktaya kadar neredeyse her sızıntı, Tiger Lake’in Ice Lake’e kıyasla grafik performansında güzel bir gelişme sunduğunu ve kesinlikle ARM’nin sunduğu her şeyi geride bırakacağını gösterdi. Basitçe söylemek gerekirse, Apple’ın ARM’den Intel’in donanımından daha iyi grafik performansı gördüğü ve bu, AMD veya Nvidia’nın bir x86 CPU ile kullanılabilecek ayrık cephesindeki herhangi bir şeyi görmezden geldiği iddiasını haklı çıkaramayız.
Apple bu yönde giderse, şirketin şimdiye kadar yaptığı gibi, daha fazla parçanın şirket içinde geliştirilmesini istemekle daha fazla ilgisi vardır. Bunu, Apple’ın kendi Bionic işlemcilerine (ARM tabanlı) dayanan iPhone ile zaten gördük.
Yine de, mimarideki değişiklik çok önemli. Apple, Intel’e geçmeden önce IBM PowerPC yongaları ve ondan önce de Motorola işlemcileri kullanıyordu. Bu son rapor doğruysa, sıradaki ARM’dir.